sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Atoopikkojen ensimmäinen kontrollikäynti


Tällä viikolla meillä on käynyt ensimmäisellä kontrollikäynnillä kaikki atoopikot.

Ensimmäisessä kontrollissa teimme samat kuin psoriaatikoillekkin eli kyselimme kuulumisia, otimme kuvat sekä tarkistimme päiväkirjat, johon jokainen oli hyvin tehnyt muistiinpanoja.

Kaikilla on lähtenyt prosessi hienosti käyntiin. Toisilla näkyvämmin kuin toisilla. Se on riippunut siitä, kuinka laaja atopia on ja minkälaisessa vaiheessa tulehdusta se menee. Joillakin sinivaloterapia kuori jo valmiiksi hilseilevän ihon loppuun ja toisilla kuoriutuminen oli lähdössä käyntiin. Toisilla kutina ei ollut muuttunut, se oli lisääntynyt tai se oli huomattavasti vähentynyt. Niin kuin tekstistä varmaan huomaa, on ihon toiminta ja sen reagointi sinivaloterapiaan täysin yksilöllistä. Siksi emme voi sanoa 100%, että näin se tulee tekemään.

Myös atoopikoilta seuraamme kutinaa edellisessä kirjoituksessa mainitulla VAS -kipumittarin tapaisella asteikolla, jossa yksi (1) tarkoittaa ettei kutinaa ole yhtään ja kymmenen (10) tarkoittaa sietämätöntä kutinaa. Atoopikoilla voi kutina lisääntyä ihon kuivumisesta tai kutina voi vähentyä ihon normalisoiduttua.

Atoopikoiden kanssa vertailimme ensimmäisellä tapaamiskerralla otettuja kuvia kontrollikäynnillä otettuihin kuviin. Niin myös koehenkilö näkee miten iho on lähtenyt reagoimaan.


Poika, 13-vuotias, atopia

Koehenkilöllä on lähes koko vartalossa atopiaa. Päänahasta sääriin asti. Koehenkilö sai ohjeeksi ottaa valoa 5 kerta viikossa 30min/alue. Ensimmäisestä kuvasta näkee miten selässä on ihorikkoja ja niska on punoittava. Iho on silminnähtävästi todella kuiva. Kutinan koehenkilö sanoi ensimmäisellä tapaamiskerralla olevan asteikon mukaan kohdassa kuusi (6). Koehenkilö harrastaa jääkiekkoa, jonka takia myös hikoilu sekä jääkiekossa käytettävät varusteet hinkkaavat ja ärsyttävät ihoa. Kontrollikäynnillä otetuissa kuvassa näkyy, että selässä ei ole enää pahoja haavaumia, ainoastaan muutama pieni on jäljellä oikeassa kyljessä. Niskan punoituskin on rauhoittunut. Ihossa ei ole enää näkyvää kuivuutta, vaan se on tällä hetkellä pintakuiva. Kuoriutuminen/hilseily voi toistua vielä. Kutinan koehenkilö sanoi asteikon mukaan olevan neljä (4). Huomiot, mitä koehenkilölle tuli kahden viikon aikana on kutinan voimistuminen heti valoterapian jälkeen, mutta kertoi sen kuitenkin rauhoittuvan pian.


Kuva otettu 10.4.2017


Kuva otettu 28.3.2017
Kuva otettu 28.3.2017
Kuva otettu 10.4.2017


























Kuva otettu 28.3.2017
Kuva otettu 10.4.2017
Kuva otettu 28.3.2017

Kuva otettu 10.4.2017


Nainen, 42- vuotias, atoopikko


Koehenkilöllä on ollut atopiaa käsissä sekä jalkapohjissa, joita me nyt seuraamme. Koehenkilö sai ohjeeksi ottaa valoa käsiin 5 kertaa viikossa 30min/alue ja jalkoihin 4 kertaa viikossa 30 minuuttia. Ensimmäisellä tapaamiskerralla kädet olivat kuivat ja varsinkin sormenpäissä oli ohut ja karhea iho. Kutinan koehenkilö sanoi asteikon mukaan olevan yksi (1) eli ei yhtään. Jaloissa oli varsinkin kantapäissä syviä haavaumia ja halkeamia. Jalat olivat kuivat ja karheat. Kutina myös jaloissa oli asteikon mukaan yksi (1) eli ei yhtään. Ensimmäisellä kontrollikäynnillä kädet olivat paljon paremman näköiset. Kuivuus ei ollut enää nähtävissä, mutta iho oli silti pintakuiva. Iho oli kimmoisa, kiiltävämpi, nähtävästi paksumpi sekä pehmeämpi. Jopa koehenkilön kynsiteknikko oli huomannut eron käsissä tietämättä ensin miten se on tapahtunut. Myös jalat eivät olleet enää niin kuivat. Kantapäissä oli edelleen joitain halkeamia, joissa oli ollut haavaumia, mutta ne oli silmin nähtävästi alkaneet hyvin sulkeutumaan. Myös joistain kohdista kantapäissä oli paksu kovettumakerros kuoriutunut pois. Koehenkilö antaa jatkossa kohdistetummin valoa kantapäihin, jotta sinnekkin saadaan maksimiteho.


Kuva otettu 27.3.2017
Kuva otettu 13.4.2017








Kuva otettu 27.3.2017
Kuva otettu 13.4.2017

























Kuva otettu 27.3.2017
Kuva otettu 13.4.2017


























Kuva otettu 27.3.2017
Kuva otettu 13.4.2017

























Kuva otettu 27.3.2017
Kuva otettu 13.4.2017

























Kuva otettu 27.3.2017
Kuva otettu 13.4.201

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti